Witamina B7
Inne nazwy: Biotyna, witamina H
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Witamina B7, znana również jako biotyna lub witamina H, jest jedną z rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B. Odgrywa kluczową rolę w naszym organizmie, zwłaszcza w odniesieniu do metabolizmu tłuszczów, węglowodanów i białek. Oznacza to, że wpływa na wykorzystanie tych substancji z pożywienia. Wspiera również zdrowie skóry, włosów, paznokci i układu nerwowego. Jego zdolność do utrzymywania poziomu cukru we krwi na prawidłowym poziomie jest ważna, co jest szczególnie widoczne u diabetyków, którzy przyjmują go w niezbędnych ilościach.
Biotyna zazwyczaj dostaje się do organizmu człowieka wraz z pożywieniem. Drożdże, orzechy, żółtka jaj, pasztet z wątroby, pełne ziarna, czekolada, wieprzowina oraz różne owoce i warzywa są bogatym źródłem witaminy B7. Na rynku dostępne są również suplementy diety zawierające biotynę, które można stosować, gdy jej spożycie jest niewystarczające. Ponadto witamina B7 jest również dodawana do produktów kosmetycznych, zwłaszcza tych zaprojektowanych w celu promowania zdrowego wyglądu i wzrostu włosów i paznokci. Jej obecność jest również powszechna w produktach do pielęgnacji skóry i ciała, gdzie jest stosowana w celu regeneracji, nawilżenia i poprawy ogólnej kondycji skóry.