Witamina D
Inne nazwy: Cholekalcyferol
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Witamina D, znana również jako cholekalcyferol, jest rozpuszczalną w tłuszczach witaminą, która ma kluczowe znaczenie dla zdrowia człowieka. W naszym organizmie odgrywa ważną rolę we wchłanianiu wapnia i fosforu, dwóch substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania kości i zębów. Cholekalcyferol przyczynia się również do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i zdrowych nerwów. Niedobór witaminy D w organizmie może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym krzywicy (zaburzenie rozwoju kości u dzieci), osteomalacji (zmiękczenie kości u dorosłych) lub osteoporozy. W dużych dawkach witamina D może być toksyczna, dlatego ważne jest przestrzeganie zalecanych dziennych dawek.
Witamina D jest wytwarzana w organizmie przy pomocy światła słonecznego, a konkretnie promieniowania UVB. Dlatego też jest ona często nazywana "witaminą słońca". Niektóre pokarmy są również naturalnym źródłem witaminy D, takie jak tłuste ryby (łosoś, sardynki), wątroba, jaja, grzyby i twaróg. Występuje ona jednak w stosunkowo niewielkich ilościach w diecie i dlatego jest często stosowana w postaci suplementów diety, które są obecnie dostępne w szerokiej gamie form i dawek. Cholekalcyferol znajduje się również w wielu produktach spożywczych, do których jest dodawany jako suplement diety, na przykład w niektórych produktach mlecznych, żywności dla niemowląt, zbożach lub margarynach. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wzbogacanie żywności w witaminę D w regionach, w których brakuje światła słonecznego, takich jak północ Europy.