Witamina E
Inne nazwy: tokoferol, tokoferol, octan tokoferylu
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Witamina E jest niezbędną witaminą, która jest szeroko stosowana w medycynie i kosmetyce. Znana jest również pod nazwami tokoferol, tokoferol lub octan tokoferylu. Jej znaczenie dla ludzkiego organizmu jest ogromne, ponieważ działa jako silny przeciwutleniacz, czyli substancja chroniąca komórki przed uszkodzeniem. W naszym organizmie witamina E bierze udział w ochronie komórek krwi, serca i układu nerwowego. Nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać tej substancji, dlatego musimy przyjmować ją w diecie lub w postaci suplementów.
Witamina E wykorzystywana jest w wielu produktach. W kosmetyce ceniona jest za swoje właściwości nawilżające i regenerujące, dlatego znajdziemy ją np. w kremach, serum czy maseczkach do skóry, ale także w wielu rodzajach szamponów, odżywek i innych produktów do włosów. Ze względu na swoje właściwości łagodzące, witamina E wykorzystywana jest również w produktach do opalania i po opalaniu, a także w produktach przeznaczonych do skóry wrażliwej. W przemyśle spożywczym witamina E jest dodawana do różnych olejów, margaryn i innych tłustych produktów spożywczych w celu zwiększenia ich wartości odżywczej i wydłużenia okresu przydatności do spożycia. Witamina E odgrywa również nieodzowną rolę w produktach prozdrowotnych, takich jak różne multiwitaminy i suplementy diety przeznaczone dla sportowców, osób starszych, ale także dla osób o szczególnych potrzebach zdrowotnych.