Witamina E (tokoferol)
Inne nazwy: Tokoferol, octan tokoferylu
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Witamina E, znana również jako tokoferol lub octan tokoferylu, jest bardzo ważnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Przyczynia się również do zdrowia serca, skóry i oczu. Odgrywa również nieodzowną rolę w ochronie błon komórkowych i funkcji komórkowych organizmu. Jeśli mielibyśmy wyjaśnić w prostych słowach, co tak naprawdę robi witamina E jako przeciwutleniacz, to przede wszystkim chroni organizm przed uszkodzeniami.
Witamina ta znajduje się w różnych produktach przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Możemy ją znaleźć w niektórych olejach roślinnych, orzechach, nasionach, zielonych warzywach liściastych, ale także w produktach pełnoziarnistych. Jako suplement diety może być dodawana do różnych produktów spożywczych i napojów. Ponadto witamina E znajduje się w wielu produktach kosmetycznych, takich jak kremy do twarzy, serum, olejki do ciała i produkty do włosów. Wynika to z jej właściwości, które przyczyniają się do nawilżenia i odnowy skóry, pomagając w ten sposób zmniejszyć oznaki starzenia. Jednak jego zastosowanie jest również szeroko rozpowszechnione w przemyśle farmaceutycznym, jako składnik niektórych leków i suplementów diety.