Witamina K
Inne nazwy: Witamina K1, witamina K2, witamina K3, filochinon, menachinon, menadion, 2-metylo-1,4-naftochinon, fitonadion
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Witamina K jest niezbędną witaminą, która odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi, jest również niezbędna do prawidłowej mineralizacji kości i utrzymania dobrego stanu naczyń krwionośnych. Jej niedobór może prowadzić do problemów z krwawieniem i zwiększonego ryzyka osteoporozy. Witamina K występuje naturalnie w trzech formach - K1, K2 i K3. Fitochinon, znany również jako witamina K1, jest głównym źródłem w diecie i znajduje się głównie w warzywach liściastych. Menachinon, znany również jako witamina K2, jest wytwarzany w jelitach i znajduje się w żywności, takiej jak ser, twaróg i sfermentowane produkty sojowe. Witamina K3 lub menadion to syntetyczna forma witaminy, która jest często stosowana w suplementach diety i paszach dla zwierząt.
Oprócz stosowania w suplementach diety i paszach dla zwierząt, menadion znajduje się również w niektórych lekach stosowanych w leczeniu koagulopatii, zaburzenia krzepnięcia krwi. 2-metylo-1,4-naftochinon to inna nazwa menadionu. Phytonadione to nazwa witaminy K1, która jest wykorzystywana głównie w przemyśle farmaceutycznym do produkcji leków kontrolujących krzepliwość krwi. Witaminy K1 i K2 są również stosowane w przemyśle kosmetycznym, gdzie są dodawane głównie do kremów mających na celu redukcję zmarszczek i cieni pod oczami, ponieważ promują elastyczność i jędrność skóry. Jednak ich pozytywne właściwości mogą być również wykorzystywane w balsamach do ciała i balsamach do ust.