Wodorosty (algi)
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Wodorosty, znane również jako Coptis chinensis Franch lub Huang Lian, są jednym z najważniejszych składników środowiska oceanicznego. Te zielone i brązowe narzędzia natury występują obficie w wodach na całym świecie i można je znaleźć od powierzchni po głębokie dno morskie. Niektóre gatunki mogą tworzyć duże skupiska, które tworzą ekosystem morski. Niestety, Huang Lian jest jednym z gatunków zagrożonych przez niezrównoważone praktyki wydobywcze i globalne ocieplenie.
Jednak potencjał wodorostów został również doceniony w różnych sektorach działalności człowieka, a ich produkty coraz częściej pojawiają się na rynku. Na przykład w kosmetyce ich ekstrakty są wykorzystywane do produkcji produktów do pielęgnacji skóry i włosów. Znane są również ze swoich właściwości przeciwdrobnoustrojowych, dzięki czemu algi wykorzystywane są jako składniki produktów do higieny jamy ustnej, takich jak pasty do zębów i płyny do płukania ust. Innym obszarem zastosowań jest przemysł spożywczy. Składają się one z unikalnej kombinacji witamin, minerałów, niezbędnych aminokwasów, błonnika i wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu są one zawarte w różnych produktach spożywczych, od suplementów zdrowotnych, przez szalotki i kapustę, po wegańskie i wegetariańskie alternatywy mięsne. Huang Lian jest stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne i często wchodzi w skład mieszanek ziołowych stosowanych w leczeniu różnych chorób. Glony są również badane w przemyśle biopaliwowym jako potencjalne źródło energii. Przemysłowe wykorzystanie wodorostów stanowi zatem ogromny potencjał, który wciąż jest odkrywany i badany.