Wodorotlenek magnezu
Inne nazwy: Wodorotlenek magnezu, E528
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Wodorotlenek magnezu, znany również jako wodorotlenek magnezu lub E528, jest związkiem nieorganicznym, który ma wiele zastosowań. Występuje w postaci białego krystalicznego proszku, który bardzo słabo rozpuszcza się w wodzie. Wodorotlenek magnezu jest związkiem zasadowym, który powstaje w wyniku reakcji wodorotlenku sodu i chlorku magnezu.
Wodorotlenek magnezu jest stosowany w wielu gałęziach przemysłu. Jego głównym zastosowaniem jest przemysł spożywczy, gdzie jest zawarty w wielu produktach jako dodatek E528. Jego rolą jest regulacja kwasowości, co zwiększa stabilność żywności. Jest więc często składnikiem wyrobów cukierniczych, piekarniczych, mleczarskich, dżemów i galaretek oraz niektórych rodzajów czekolady. W medycynie wodorotlenek magnezu jest stosowany jako środek zobojętniający kwasy żołądkowe, na przykład w przypadku zgagi. Jest on również stosowany w produkcji gaśnic, gdzie działa jako neutralizator kwasów.