Wodorotlenek potasu
Inne nazwy: Wodorotlenek potasu, potaż żrący, E525
Wynik szkodliwości: 3 (Nieszkodliwe substancje chemiczne)
Wodorotlenek potasu, znany również jako wodorotlenek potasu, potaż żrący lub E525, jest związkiem nieorganicznym, który jest jedną z zasad alkalicznych, reaguje egzotermicznie z wodą i jest silną zasadą zdolną do neutralizowania kwasów. Wodorotlenek potasu w czystej postaci jest białą krystaliczną substancją występującą w topniku, choć powszechnie występuje jako materiał stały po zmieszaniu z wodą w mieszaninach handlowych.
Wodorotlenek potasu jest ważną chemiczną bazą przemysłową, która jest wykorzystywana do wytwarzania wielu produktów. Między innymi, jako E525, jest składnikiem przemysłu spożywczego, szczególnie w warzywach i owocach w puszkach, kiełbasach, wyrobach cukierniczych, wyrobach czekoladowych, produktach mlecznych i wielu innych. Niszczy bakterie, a tym samym przedłuża okres przydatności do spożycia żywności, a także reguluje między innymi jej kwasowość. Znajduje również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, w szczególności w produkcji mydeł, ale także kremów, balsamów, szamponów i innych produktów do pielęgnacji skóry i włosów. W przemyśle jest szeroko stosowany w produkcji nawozów, a także w wybielaczach i środkach czyszczących, napędach rakietowych na paliwo stałe oraz w biopaliwach i produkcji baterii. Pomimo szerokiego zakresu zastosowań, należy pamiętać, że jest to potencjalnie niebezpieczna substancja, która może powodować poważne oparzenia i uszkodzenia oczu.