Yacon
Inne nazwy: Smallanthus sonchifolius, Jakon
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Yacon, znany również pod naukową nazwą Smallanthus sonchifolius lub Yacon, to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, gdzie jest tradycyjną częścią diety rdzennych mieszkańców Andów. Roślina ta ma wiele pozytywnych skutków dla ludzkiego organizmu. Szczególnie cenione są jej korzenie, które mają przyjemny słodki smak i są bogate w błonnik i różne witaminy. Yacon jest wyjątkowy pod względem zawartości fruktooligosacharydów, które są prebiotykami pomagającymi utrzymać zdrową florę jelitową.
Yacon jest często wykorzystywany w produkcji różnych produktów spożywczych. W całości lub tylko jego części mogą być dodawane do sałatek, mieszanek owocowych lub przerabiane na sok. W postaci suszonej yacon jest następnie używany jako słodzik lub jako baza do parzenia herbaty. Wśród ważniejszych produktów z yaconu, syrop z yaconu staje się coraz bardziej popularny jako substytut tradycyjnego cukru ze względu na niską zawartość kalorii. Innym popularnym produktem są suszone kawałki yaconu, które przypominają typowe suszone owoce i są idealne jako zdrowa przekąska. Yacon może być również przetwarzany na proszek, który może być dodawany do różnych potraw lub napojów jako zdrowy słodzik lub przetwarzany na suplementy diety. Jego zastosowania są naprawdę szerokie i staje się coraz bardziej popularny dzięki swoim korzyściom zdrowotnym.