Yucca (Yucca)
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Yucca, znana również jako Jiaogulan lub pięciolistny żeń-szeń, to rodzaj roślin należących do rodziny agawowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej, ale obecnie jest uprawiana na całym świecie. Niektóre z gatunków, które są popularne do celów dekoracyjnych, to juka słoniowa, juka włóknista i juka niebieska. Istnieją również gatunki znane ze swoich właściwości leczniczych, takie jak juka drobnolistna.
Yucca znajduje zastosowanie głównie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Z korzeni niektórych gatunków juki pozyskuje się saponinę, która jest stosowana w kosmetykach ze względu na swoje właściwości oczyszczające i pieniące. Ponadto z juki pozyskuje się naturalny słodzik znany jako syrop z juki. Yucca jest również wykorzystywana do przygotowywania niektórych potraw, zwłaszcza w Ameryce Łacińskiej i na wyspach karaibskich, gdzie jest używana do wyrobu chleba, ciast i chipsów. W medycynie jukę wykorzystuje się ze względu na jej właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.