facebook
Zamówienia złożone przed godziną 12:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN

Kwas foliowy i jego korzyści dla zdrowia człowieka

[ edit ]

Kwas foliowy lub witamina B 9 to substancja należąca do kompleksu witamin z grupy B i jest rozpuszczalna w wodzie. Jest absolutnie niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Zbliżający się sezon wiosenny to doskonała okazja do uzupełnienia jej niedoborów powstałych zimą. To idealne źródło świeżej energii i siły oraz doskonały pomocnik w walce z wiosennym zmęczeniem. To właśnie wiosną zaczyna kiełkować wiele różnych roślin, ziół i pierwszych warzyw w ogrodzie, które są jej doskonałym źródłem, takich jak pokrzywy, stokrotki, mniszek lekarski, babka lancetowata, bluszcz, szczypiorek, szparagi, sałata, rzodkiewka, szczypiorek i szpinak.

Dlaczego kwas foliowy jest tak ważny?

Zielone liście i łodygi zawierają chlorofil w procesie fotosyntezy, który w rzeczywistości jest krwią roślin i jest również niezbędny dla ludzkiego zdrowia. Zawierają również duże ilości kwasu foliowego, witamin C, E i K, potasu, magnezu, wapnia, cynku i, w niektórych gatunkach, takich jak szpinak, żelaza. Kwas foliowy jest bardzo ważny dla prawidłowego rozwoju płodu w czasie ciąży, a jego niedobór prowadzi do poważnych wad rozwojowych płodu lub poronień. Zwiększa odporność, zabija wirusy i bakterie, wspomaga prawidłowe tworzenie krwi i funkcjonowanie mięśnia sercowego, leczy rany, bierze udział w produkcji niektórych aminokwasów i odgrywa kluczową rolę w obniżaniu poziomu homocysteiny we krwi. Homocysteina jest trującą substancją wytwarzaną podczas spożywania białka, a kwas foliowy rozkłada ją poprzez metylację metioniny. Gdy poziom homocysteiny we krwi jest wysoki, może wystąpić cały szereg chorób cywilizacyjnych, w tym nowotwory.

Źródła kwasu foliowego

Doskonałym źródłem kwasu foliowego są wszystkie rodzaje sałat - roszponka, rzymska, lodowa, oregano, kapusta pekińska, a także sałata polna, rukola, szpinak, boćwina, cykoria, pory czy rabarbar. Wysoką zawartość kwasu foliowego znajdziemy w zielonej pietruszce, selerze, szczypiorku czy szczypiorku.

Używanie zielonych warzyw liściastych w kuchni

Kwas liściasty jest niszczony przez gotowanie, więc jest głównie używany w kuchni w zimnych potrawach do przygotowywania sałatek i past, mniejsze liście mogą być używane do aromatyzowania i dekorowania wielu gorących i zimnych potraw, do jajek, omletów, do posypywania ziemniaków, liście i pędy dodają charakterystycznego smaku i podkreślają potrawy. Zielone liście są absolutnie doskonałym materiałem wyjściowym do przygotowywania świeżych i koktajli, są bezpośrednio wypełnione witaminami, przeciwutleniaczami i są kompletną bombą dla organizmu. Podczas gotowania należy dusić liście, takie jak szpinak, tylko przez bardzo krótki czas, aby nie zniszczyć cennego kwasu foliowego.

Sdílet:
Kategoria
Top