facebook
Zamówienia złożone przed godziną 14:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN

Bakłażan (Solanum melongena)

Inne nazwy: Bakłażan

Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)


Bakłażan, powszechnie znany jako oberżyna, jest bardzo popularnym warzywem na całym świecie. Pochodzi z Azji, gdzie jest uprawiany od tysięcy lat. Ten piękny gatunek rośliny charakteryzuje się ciemnofioletowymi owocami, które mogą różnić się kształtem i rozmiarem od małych okrągłych do długich i cylindrycznych. Bakłażan jest doskonałym źródłem błonnika, witaminy B1 i miedzi. Jest również dobrym źródłem manganu, witaminy B6, niacyny, potasu, kwasu foliowego i witaminy K.

Bakłażan jest wykorzystywany w wielu kuchniach świata. Może być smażony, grillowany, pieczony, duszony lub nadziewany różnymi składnikami i jest ważną częścią wielu tradycyjnych potraw. We Włoszech jest kluczowym składnikiem moussaki i parmigiana di melanzane, we Francji jest podstawą ratatouille, a w Turcji jest głównym składnikiem imam bayildi. Może być również stosowany w wielu daniach orientalnych, w tym tajskich i indyjskich. Bakłażan jest również często używany jako baza do robienia wegetariańskich burgerów lub steków. Oprócz dań, jest również wykorzystywany do produkcji niektórych rodzajów sosów i napojów, takich jak tradycyjny gruziński napój o nazwie borjomi.

Bakłażan (Solanum melongena) można znaleźć w następujących produktach

Kategoria
Top