Bakłażan (Solanum melongena)
Inne nazwy: Bakłażan
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Bakłażan, powszechnie znany jako oberżyna, jest bardzo popularnym warzywem na całym świecie. Pochodzi z Azji, gdzie jest uprawiany od tysięcy lat. Ten piękny gatunek rośliny charakteryzuje się ciemnofioletowymi owocami, które mogą różnić się kształtem i rozmiarem od małych okrągłych do długich i cylindrycznych. Bakłażan jest doskonałym źródłem błonnika, witaminy B1 i miedzi. Jest również dobrym źródłem manganu, witaminy B6, niacyny, potasu, kwasu foliowego i witaminy K.
Bakłażan jest wykorzystywany w wielu kuchniach świata. Może być smażony, grillowany, pieczony, duszony lub nadziewany różnymi składnikami i jest ważną częścią wielu tradycyjnych potraw. We Włoszech jest kluczowym składnikiem moussaki i parmigiana di melanzane, we Francji jest podstawą ratatouille, a w Turcji jest głównym składnikiem imam bayildi. Może być również stosowany w wielu daniach orientalnych, w tym tajskich i indyjskich. Bakłażan jest również często używany jako baza do robienia wegetariańskich burgerów lub steków. Oprócz dań, jest również wykorzystywany do produkcji niektórych rodzajów sosów i napojów, takich jak tradycyjny gruziński napój o nazwie borjomi.