Betaglukany
Inne nazwy: Betaglukan
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Betaglukany, znane również jako betaglukany, to liczne cukry (polisacharydy), które występują naturalnie w wielu roślinach i zwierzętach, ale źródłem tych najsilniejszych są drożdże Saccharomyces cerevisiae. Jest to substancja, która ma wiele korzystnych skutków dla ludzkiego organizmu. Regularne stosowanie beta-glukanów wiąże się ze zwiększeniem odporności, zmniejszeniem objawów stanu zapalnego, poprawą funkcji układu sercowo-naczyniowego, obniżeniem poziomu cholesterolu i regulacją poziomu cukru we krwi.
Betaglukany są stosowane w różnych produktach higieny osobistej i produktach spożywczych. W kosmetykach można je znaleźć w szerokiej gamie produktów, od serum do pielęgnacji skóry i kremów pod oczy po nawilżające balsamy i balsamy. W przemyśle spożywczym beta-glukany stały się popularnym składnikiem płatków śniadaniowych, jogurtów, napojów mlecznych, wypieków i makaronów. Dzieje się tak, ponieważ mogą one zastąpić tłuszcz, jednocześnie dodając błonnik do żywności. W ostatnich latach obserwuje się również rosnący trend w kierunku stosowania betaglukanów w produktach farmaceutycznych, takich jak suplementy diety wspomagające odporność lub obniżające poziom cholesterolu.