Leszczyna pospolita (Corylus avellana)
Inne nazwy: orzech laskowy
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Orzech laskowy (Corylus avellana), znany również jako orzech laskowy, to gatunek drzewa pochodzący z Europy i zachodniej Azji. Jest to krzew o wysokości do 6 metrów, który wytwarza kuliste, liściaste owoce skupione w grupie wydłużonych, skrzydlatych orzechów. Leszczyna produkuje orzechy nieregularnie, ale obficie, zwłaszcza w stanie dzikim. Owocuje głównie w drugiej połowie lata i wczesną jesienią.
Orzechy laskowe, znane również jako orzechy laskowe lub orzechy laskowe, są bardzo rozpoznawalne i wykorzystywane w świecie gastronomii. Są popularnym składnikiem wielu kulinarnych kreacji i produktów, takich jak czekolady, pasty orzechowe, ciasta, lody, musli i przekąski. To właśnie ich łagodny, lekko słodki i maślany smak sprawia, że są tak popularne. Wytwarza się z nich również olej z orzechów laskowych, który jest popularny ze względu na swój charakterystyczny smak i aromat i jest używany w kuchni do przygotowywania sałatek, sosów i innych potraw. Orzechy laskowe są również znane ze swoich właściwości zdrowotnych, ponieważ zawierają dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów, dzięki czemu przyczyniają się do utrzymania zdrowia serca i naczyń krwionośnych. Wreszcie, należy również wspomnieć o bardzo popularnym produkcie Nutella, w którym orzechy laskowe są jednym z głównych składników.