Migdał (Prunus Amygdalus Dulcis var. dulcis)
Inne nazwy: Prunus Amygdalus Dulcis var. amara
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Migdałowiec zwyczajny (Prunus Amygdalus Dulcis var. dulcis), znany również pod techniczną nazwą Prunus Amygdalus Dulcis var. amara, to drzewo z rodziny różowatych (Rosaceae) pochodzące z Bliskiego Wschodu i południowo-zachodniej Azji. Znane jest z corocznej produkcji słodkich, jadalnych migdałów, które zbierane są późnym latem i jesienią. Migdałowiec to wiecznie zielone drzewo, które osiąga wysokość od 4 do 10 metrów. Drzewo charakteryzuje się pięknymi różowymi kwiatami, które pojawiają się późną zimą i wiosną, zanim zaczną pojawiać się liście.
Owoce drzewa migdałowego, migdały, są wykorzystywane w wielu sektorach przemysłu spożywczego. Jest to popularny surowiec w cukierniach, piekarniach i fabrykach czekolady. Ze słodkich migdałów tłoczy się również olej, który znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym do produkcji różnego rodzaju kremów, maseczek, szamponów i innych produktów do pielęgnacji ciała i włosów. Olej migdałowy jest wysoko ceniony ze względu na swoje właściwości odżywcze i nawilżające. Ponadto migdały są wykorzystywane do produkcji mleka migdałowego, które jest popularną roślinną alternatywą dla konwencjonalnego mleka krowiego. Migdały są również wykorzystywane do produkcji likierów i marcepanu. Prunus Amygdalus Dulcis var. amara to odmiana migdałów pospolitych, z których produkuje się gorzkie migdały, wykorzystywane głównie w medycynie i perfumerii.