facebook
Zamówienia złożone przed godziną 14:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN

Cebula (Allium cepa)

Inne nazwy: cebula, czosnek cebulowy, szczypiorek, szalotka, cebula, allium, Allium salota, Cepa vulgaris, Kepa esculenta

Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)


Cebula kuchenna, czyli Allium cepa, jest jednym z najbardziej wszechstronnych produktów roślinnych stosowanych w gastronomii na całym świecie. To zioło z rodziny liliowatych jest wykorzystywane ze względu na smaczną i aromatyczną podziemną bulwiastą łodygę, a także liście i kwiaty. Cebula znana jest pod wieloma nazwami, w zależności od lokalizacji i odmiany - czosnek cebulowy, szczypiorek, szalotka, cebula, allium, Allium salota, Cepa vulgaris lub Kepa esculenta.

Jednak jej główne zastosowanie to kulinaria. Jest podstawą każdego mocnego bulionu, bazą do sosów i ważnym składnikiem wielu sałatek i dań na ciepło. Cebula może być spożywana świeża, gotowana, pieczona lub smażona. Dzięki swojemu silnemu i niepowtarzalnemu smakowi pomaga wzmocnić smak potraw. Ponadto cebula jest również wykorzystywana w przemyśle - produkcja chipsów cebulowych jest ostatnio bardzo popularna. I nie tylko w przemyśle spożywczym cebula ma swoje miejsce. W kosmetyce wykorzystywana jest do produkcji maseczek na skórę i włosy, w medycynie ceniona jest za swoje właściwości antyoksydacyjne, a pszczelarze stosują ją jako naturalny środek przeciwko warrozie.

Cebula (Allium cepa) można znaleźć w następujących produktach

Card image
Organiczne Masło Shea 350 ml
Szczegóły produktu
Card image
Organiczne Masło Shea 350 ml
Szczegóły produktu
Card image
Organiczne Masło Shea 350 ml
Szczegóły produktu
Card image
Organiczne Masło Shea 350 ml
Szczegóły produktu
Kategoria
Top