AGRICULTURE BIOLOGIQUE
Francuski krajowy standard certyfikacji o nazwie Agriculture Biologique, tłumaczony jako "rolnictwo ekologiczne", jest przyznawany na podstawie kryteriów określonych przez Unię Europejską dla rolnictwa ekologicznego. Kosmetyki naturalne z tym certyfikatem składają się w co najmniej 95% ze składników organicznych.
Certyfikat, który po raz pierwszy został ustanowiony we Francji w 1985 roku, jest krajowym odpowiednikiem nie tylko dla certyfikacji kosmetyków naturalnych i organicznych, ale także dla produktów spożywczych. Od 1 stycznia 2009 r. certyfikat ten jest zgodny z europejskimi standardami rolnictwa ekologicznego. Kontrola i przyznawanie certyfikatu odbywa się pod nadzorem niezależnych krajowych organów regulacyjnych.
Aby uzyskać ten certyfikat, produkt musi zawierać co najmniej 95% składników pochodzących z rolnictwa ekologicznego, co czyni ten certyfikat jednym z najbardziej rygorystycznych pod względem proporcji składników ekologicznych. Produkty posiadające ten certyfikat muszą być produkowane lub przetwarzane w krajach UE.
Główny nacisk kładziony jest na praktyki rolnictwa ekologicznego, poszanowanie naturalnej równowagi i komfortowe warunki dla zwierząt hodowlanych. Certyfikat Agriculture Biologique nie zezwala na stosowanie surowców modyfikowanych genetycznie (przy maksymalnej dopuszczalnej zawartości przypadkowych GMO wynoszącej 0,9%), a wszelkie naruszenia zasad podlegają surowym karom. Zabronione jest stosowanie substancji szkodliwych dla zdrowia ludzkiego, takich jak syntetyczne perfumy, barwniki, pochodne ropy naftowej, syntetyczne konserwanty itp.
Więcej informacji można znaleźć na stronie http://www.agencebio.org/.